De Dutch Design Week (DDW) 2017 in Eindhoven is nog maar net voorbij. Met 335.000 bezoekers en 2.600 designers is het inmiddels een Europees event op topniveau. Het thema dit jaar was ‘Stretch’. Een zoektocht naar uitersten in de positieve zin van het woord. Directeur van de DDW, Martijn Paulen, verwoordde het als volgt: “Designers werken graag samen, op zoek naar de randen van wat mogelijk is, ze stretchen. Eigenlijk zijn het allemaal wereldverbeteraars, professionele idealisten die proberen onze wereld een stukje vooruit te helpen. De wereld mooier, duurzamer, socialer, gezonder, praktischer en minder eenzaam te maken.”

Circulair Bouwen op de DDW met 100% geleende materialen
Een logisch gevolg van dit thema was de ruime aandacht voor duurzaamheid, hergebruik, verantwoord en circulair bouwen en produceren. Het ultieme symbool hiervan een gebouw dat bestond uit 100% geleend materiaal. Dit zogenaamde People’s Pavilion werd ontworpen door Overtreders W en bureau SLA. Diverse leveranciers en producenten leenden materialen om het ontwerp te realiseren. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding, letterlijk alles werd voor 9 dagen geleend en na afloop van de DDW weer terugbezorgd of opgehaald door de oorspronkelijke gevers. Het gehele gebouw is gerealiseerd zonder te schroeven, lijmen, boren of zagen. Tijdens de DDW werd het People’s Pavilion ingezet voor allerlei bijeenkomsten.

Gebouwen ontmantelen en hergebruiken
Een van die bijeenkomsten was de lancering van het Urban Mining Collective, een collectief van bouw of aan de bouw gerelateerde bedrijven en o.a. ABN AMRO. Samen werken ze aan het hergebruik van bouwmaterialen. Initiatiefnemer is New Horizon, een bedrijf dat gebouwen ontmantelt met behoud van de waarde van grondstoffen en materialen. Zij leverden een belangrijke bijdrage aan de realisatie van CIRCL, het duurzame paviljoen van ABN AMRO waar het Circulair Bouwen event van Kingspan op dinsdag 21 november plaatsvindt.

Is de cirkel rond?
Urban mining als onderdeel van circulair bouwen is hot en een prachtig resultaat daarvan is op 21 november te bewonderen in CIRCL. Deelnemers aan het event Circulair Bouwen zullen daar onder andere zien hoe de materialen unieke ruimte-scheidende wanden hebben opgeleverd. Evenals onderdelen van de basis elektra-installatie en de 1.600 vierkante meter designvloer.

Op 21 november vond bij CIRCL het eerste Circulair Bouwen event plaats georganiseerd door Kingspan Geïsoleerde Panelen. Architecten & Projectontwikkelaars van harte welkom om zich te laten inspireren door topsprekers zoals Bas van de Westerlo en ir. Elisabeth Boersma. Het evenement was binnen enkele dagen volgeboekt. Begin 2018 volgt een tweede evenement over dit actuele thema. Laat uw gegevens achter op www.circulair-design.nl/event. We houden u dan op de hoogte van de nieuwe datum.

Update: deze nieuwe datum is 6 maart 2018, locatie BlueCity, Rotterdam.