Het zal u niet ontgaan zijn dat circulariteit geen luchtfietserij of proefballonnetje meer is. Het is menens! Het speelkwartier is voorbij; het is tijd voor circulariteit. De BNA introduceerde al het manifest onder de aanjagende titel ‘Wij gaan circulair’ met de aansporing ‘Doe mee met de campagne’. Met het manifest wordt de branche uitgedaagd om zich actief in te zetten voor circulair bouwen volgens vijf ontwerpprincipes. Wie zich aangesproken voelt sluit zich aan en voert het logo. De lijst begint al langzaam aan te zwellen.

Als partner van de BNA, juichen wij als Kingspan Geïsoleerde Panelen, dit initiatief van harte toe. Wij gingen al eerder circulair, om het zo maar te zeggen. En zoals de BNA ook terecht stelt: circulair bouwen doe je samen. Met de hele kolom. Dat is bij ons niet aan dovenmansoren gericht. Want zoals bij veel ontwikkelingen is het: of het moet van de wetgever óf je doet het gewoon. Hoe het ook draait, vaak geldt: wie het eerst begint, profiteert het langst.

Wie het eerst begint, profiteert het langst

Ook voor circulair bouwen begint de toekomst vandaag
De toekomst lonkt en is bedreigend tegelijkertijd. Dat was al zo en is ook nu weer het geval. Want wat komt er op ons af? Welke consequenties heeft het voor mijn dagelijkse praktijk? Hoe moet ik daarop inspelen? Niet voor niets dat de BNA ook bijeenkomsten organiseert over de architect van de toekomst en de stad van de toekomst. Mooie bespiegelingen die ons een gevoel geven bij waar het naar toe gaat. Andere manieren van denken, samenwerken en toepassen. Onder aanvoering van de BNA werken ook 10 multidisciplinaire ontwerpteams in verschillende steden dit jaar aan een intensieve studie naar de stad van de toekomst. Vergezichten zijn prachtig en nodig, maar bij Kingspan houden we het ook graag concreet en toepasbaar. Wat gebeurt er nu en wat kunnen we vandaag al doen?

Een betere wereld begint bij jezelf
Daarom dus. En natuurlijk is nu beginnen met circulair denken en bouwen ook gewoon commercieel een heel slimme zet. Want iedereen kan op zijn vingers natellen dat het duurzame net zich steeds meer om onze traditionele branche zal sluiten. De eerste maatregelen vanaf 2020 zijn al aangekondigd en de aanbeveling is dat in 2030 alle aanbestedingen circulair zullen zijn. Gelukkig is het ook een machtig interessante ontwikkeling die weer allerlei nieuwe spannende ontwikkelingen, visies en concrete oplossingen met zich mee brengt. Maar uiteindelijk begint ook elke ontwikkeling een beetje bij jezelf. En het vraagt om anders denken.

Circulair bouwen is ook commercieel gewoon een slimme zet

Circulair bouwen is meer dan duurzaamheid
Het is meer toekomstbestendig bouwen. Het zijn niet alleen circulaire bouwmaterialen, het gaat ook over de gezondheid van de mensen in het gebouw. Gezondheid wordt een nog veel belangrijker thema in Nederland en gezonde gebouwen neerzetten, waarbij gekeken wordt naar de langere termijn. Dat zijn de vragen die binnen nu en een paar jaar gesteld worden door opdrachtgevers. Circulair bouwen is dus meer dan duurzaamheid alleen. We moeten niet zoals Bas van de Westerlo dat zegt ‘gaan prutsen in de marge’, we moeten het juist goed doen. Niemand wordt blij van iets minder slecht doen, het gaat om positief anders denken.

De gezondheid van de mensen in het gebouw wordt véél belangrijker

Het event Circulair Bouwen: een zeer gevarieerd programma
En daar dragen we graag een circulaire steen aan bij door u, alweer voor de tweede keer, een kosteloos event aan te bieden met een uitdagend en gevarieerd programma. Zo oriënteert u zich op diverse aspecten van het circulaire bouwen en bent u gelijk goed op weg! Na het succesvolle eerste event in het circulaire paviljoen Circl van ABN AMRO, organiseren we op 6 maart aanstaande het tweede event in BlueCity Rotterdam. Met boeiende succesvolle cases, circulair pionieren, praktische circulaire toepassingen, rendabel circulair bouwen en circulaire innovaties. Met tal van sprekers uit de gehele bouwkolom. Graag zetten we samen met u een volgende stap op weg naar meer circulariteit. Tot dan!