Documentaire ‘Circulair bouwen in Nederland’


Om belanghebbenden in de bouwsector te inspireren, spraken we verschillende mensen over de toekomst van circulariteit in ons land. In de documentaire ‘Circulair bouwen in Nederland’ komen professor Jan Rotmans, architect Elisabeth Boersma en hoofdredacteur van Architectuur NL en Bouwwereld Peter de Winter aan het woord. Op bevlogen wijze vertellen zij onder meer over het hergebruik van materialen en grondstoffen, het creëren van maatschappelijke waarde en de invloed van klimaatverandering. Voor iedereen die geïnteresseerd is in circulaire economie een must-see.

Dri-Design


Dri-Design van Kingspan Facades

De opkomst van de circulaire economie en de BENG-norm zorgen ervoor dat ontwerpersduurzaamheid en esthetiek steeds meer met elkaar moeten verweven. Het gevelbekledingssysteem Dri-Design van Kingspan sluit hier naadloos op aan. De cassettes zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en materialen waardoor eindeloze combinaties en uitvoeringen mogelijk zijn. Bovendien is het systeem toepasbaar bij zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten en eenvoudig te hergebruiken of te recyclen.

Dri-Design is gemakkelijk te (de)monteren en er zijn minder bevestigingsmaterialen nodig zodat de casco erachter zo min mogelijk wordt beïnvloed. De demontagemogelijkheid zorgt ervoor dat de esthetische levensduur van een gebouw gemakkelijk te verlengen is door alleen het uiterlijk aan te pakken – maar het casco en de bouwkundige schil volledig intact te laten. De cassettes worden vervolgens op een ander project hergebruikt.

Een ander levensduur verlengend aspect van Dri-Design is het geïntegreerde gootsysteem waardoor regenwater achter de cassettes wordt afgevoerd in plaats van over de gevelbekleding zelf zoals bij andere gevelbekledingssystemen. Hierdoor gaat vuil, dat doorgaans de waterloop volgt, zich ook niet aan de cassettes hechten en blijft de gevel dus langer mooi. Het afgevoerde water zou zelfs ecologisch hergebruikt kunnen worden door er bijvoorbeeld zuivering of irrigatie aan te koppelen. In een verdere toekomst, het liefst na zoveel mogelijk hergebruik, kan Dri-Design ook volledig gerecycled worden.

Dri-Design onderscheidt zich van andere gevelsystemen met een hoogwaardige kwaliteit door de volledig geautomatiseerde productie, de directe (de)montage op sandwichpanelen of een bestaande gevel en de tot twee keer snellere installatie in vergelijking met andere systemen.