Esthetisch ontwerp met duurzame gedachte

Kingspan Geïsoleerde Panalen brengt het circulaire gevelbekledingssysteem Dri-Design op de Europese markt. In de VS was het product al een succes. De Europese uitrol start in Nederland, dat bekend staat om de vooruitstrevende architectuur. Dri-Design slaat een brug tussen esthetisch verantwoord design en circulair denken. Olaf Sleutjes is als business development manager nauw betrokken bij deze lancering. Een introductie aan de hand van 7 vragen.

Wat is Dri-Design precies?

“Dri-Design bestaat uit een metalen cassettesysteem dat gebruikt wordt voor een esthetische afwerking van gevels. De cassettes zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en materialen. De aluminiumvariant is te voorzien van een hoogwaardige, duurzame polyester poedercoating die ervoor zorgt dat het product lang meegaat.”

Voor wie is het bedoeld?

“Het systeem is voor iedereen die een buitengevel wil die voldoet aan een vrije esthetische uitstraling. Hiermee bedoel ik een goede variatie in lijnenspel, afwerking, vormen, structuren en materialen. Daarnaast moet het architecten aanspreken die zich met circulaire economie bezighouden. De cassettes zijn eenvoudig te hergebruiken. Ze zijn gemaakt van natuurzuivere grondstoffen. Gebruikers kunnen kiezen uit gepoedercoat of geanodiseerd aluminium, roestvrij staal, corten staal, zink of koper.”

Kingspan profileert zich als een bedrijf waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Op welke manier draagt dit product hieraan bij?

“In de circulaire economie wordt uitgegaan van een natuurlijke en technische kringloop. Op Dri-Design is de laatste vorm van toepassing. We creëren een gesloten kringloop. Cradle-to-cradle dus. Het uitgangspunt is dat productonderdelen op kwalitatief hoogwaardig niveau hergebruikt kunnen worden. De economische waarde blijft zoveel mogelijk behouden. De combinatie van de cassettes en het QuadQore Karrier sandwichpaneel maakt een snelle en eenvoudige montage en demontage mogelijk. Alle type cassettes zijn zo ontworpen dat ze rechtstreeks op het paneel te monteren zijn. Met een lambdawaarde van 0,018 W/m.K staat het Karrier sandwichpaneel garant voor zeer hoge isolatiewaardes en een hoge luchtdichtheid. De hoge isolatiewaardes maken het gebruik van dunnere panelen mogelijk, met minder gebruik van grondstoffen. Bovendien zijn er minder transportbewegingen nodig. Hiermee beperk je de CO2-uitstoot. Op alle punten is Dri-Design dus een zeer duurzaam product.”

Wat maakt dit product zo speciaal voor architecten?

“Het sluit in mijn ogen aan bij het bouwen van de toekomst. De opkomst van de circulaire economie en de BENG-norm zorgen ervoor dat architecten de begrippen duurzaamheid en esthetiek steeds meer met elkaar moeten verweven. Dri-Design sluit hierop aan. Als architect heb je namelijk de mogelijkheid om een hoogwaardige esthetiek te combineren met een duurzaam ontwerp. Omdat de cassettes verkrijgbaar zijn in verschillende uitvoeringen en materialen heb je een maximale ontwerpvrijheid. Bovendien is het systeem toepasbaar op zowel renovatie als nieuwbouw.”

Waarin is Dri-Design onderscheidend van andere gevelsystemen?

“Het onderscheid zit op drie punten: de hoogwaardige kwaliteit door de volledig geautomatiseerde productie, de directe applicatie en de combinatie met het QuadCore Karrier sandwichpaneel. Dri-Design is tot twee keer sneller te installeren dan vergelijkbare systemen. Dankzij het gepatenteerd design worden de cassettes sluitend aan elkaar gekoppeld. Veel bouwbedrijven komen handjes tekort. Door de snelle installatie heb je minder mankracht nodig. Dit scheelt in de kosten waardoor goedkoper bouwen mogelijk is.”

Gevelvervuiling is een lastig probleem op veel gebouwen. Hoe lost dit systeem dat op?

“Regenwater dat niet op een goede manier afgevoerd wordt, neemt vuil mee en laat strepen achter op een gevel. Bij andere gevelbekledingssystemen loopt water langs de gevel naar beneden. Vuil volgt deze waterloop. Zo ontstaan plekken waar vuil zich ophoopt. De Dri-Designcassettes bevatten een geïntrigeerd gootsysteem. Het water loopt dus rechtstreeks van de cassettes af. Je zou dit water zelfs ecologisch kunnen hergebruiken voor bijvoorbeeld zuivering of irrigatie.”

Is er variatie mogelijk tussen verschillende cassettes?

“Er komen vier varianten op de markt. Iedere versie heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen. Zo kent het type Flat zich door een vlak vormgegeven cassette met een egale look. De Tapered-variant is voorzien van een overhellend of terug hellend front dat in iedere gewenste richting kan worden gedraaid. Variatie met verschillende diepten en schuinten is mogelijk. Wie diepte wil toevoegen aan een ontwerp, opteert voor de cassettes van het type Shadow. Je krijgt dan meer textuur en een dynamische variatie in patronen. De Perforated-variant biedt de mogelijkheid om ieder gewenst digitaal beeld om te zetten in een geperforeerde gevelwand. De afbeeldingen worden met behulp van computertechniek omgezet in een perforatiepatroon. Door te variëren met afmeting en locatie van de perforaties ontstaan er contrasterende delen. Hiermee wordt een afbeelding gevormd.”