De meeste architecten hebben waarschijnlijk een aantal belangrijke actuele thema’s op het netvlies waaraan ze dit jaar (verder) willen werken. Volgens het BNA Verdiepingsonderzoek zijn BIM (56%), BENG (42%), 3D modellering (40%) en persoonlijke effectiviteit (29%) dé dominante thema’s op dit moment. Maar boven deze onderwerpen hangt nog een grotere uitdaging; namelijk die van de veranderende rol van de architect. Dat is niet altijd even makkelijk en maakt misschien niet BANG, maar op z’n minst voor veel vakgenoten wel onzeker.

Helft van de architectenbureaus zet in op innovatie. Wanneer start u met circulair bouwen?

De veranderende rol van de architect

FuturA voerde een wetenschappelijk onderzoek uit over het werkveld van de architect in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, de Radboud Universiteit Nijmegen en de BNA. Daaruit blijkt dat de veranderende rol van de architect belangrijke beslissingen en uitdagingen met zich meebrengt: architecten dienen na te denken over welke rol en positie zij willen innemen in een ontwerpproces waarbij multidisciplinaire teams ontstaan bestaande uit vele andere specialisten zoals adviseurs, sociologen en economen. Hoe worden complexere vragen van opdrachtgevers beantwoord? Ontwikkelingen die geen architectenbureau kan negeren. Groot of klein.

Al klaar voor levensduur-denken?

Een van die vragen gaat over het nemen van verantwoordelijkheid. Die van de verschuiving van investeringsgericht-denken naar meer levensduurgericht-denken. Daarmee raken we een ander ‘hot topic’ aan binnen de bouw, maar eigenlijk in de gehele economie, namelijk het circulaire denken. Uit de BNA Conjunctuurmeter 2017 blijkt dat 46% van de architectenbureaus de komende jaren extra willen inzetten op innovatie. Circulair bouwen, digitalisering, ontwerpkwaliteit en samenwerking zijn daarbij speerpunten. Een mooi voornemen.

Van voornemen naar de praktijk

Voor Kingspan is circulair bouwen geen voornemen meer, maar een onderdeel van onze duurzaamheidsmissie. We introduceerden onlangs het circulaire gevelsysteem Dri-Design en organiseerden in november 2017, speciaal voor architecten, het event ‘Circulair bouwen’ bij Circl in Amsterdam. Het was een goede interactieve dag (bekijk de aftermovie) waarbij ook de vraag werd gesteld of we bij ons tweede event ook uitvoerende partijen willen uitnodigen, zodat we de discussie wat breder kunnen trekken. Het ontwerp is namelijk stap één, maar hoeveel blijft in de praktijk nog overeind van de circulaire of duurzame plannen? En hoe kunnen we dan concreet de opdrachtgever overtuigen met een logische businesscase?

Save the date: 6 maart 2018

Daarom organiseren we op dinsdag 6 maart ons tweede circulaire event genaamd ‘Circulair Bouwen, hoe dan?’. Een kosteloos kennisevent voor architecten, projectontwikkelaars en aannemers. In het bekende BlueCity in Rotterdam gaan we door met deze praktische kant. Keynotes van onder andere circulaire doeners Bas van de Westerlo van C2C Expolab en Jan Jongert van SuperUse studios combineren we met break-out sessies met alle aanwezigen. Dit zal zeker leiden tot inspiratie en nieuwe inzichten over de meer praktische kant van circulair bouwen, andere businessmodellen en meer levensduurgericht-denken in plaats van investeringsgericht denken. Daarnaast is er volop gelegenheid tot netwerken met elkaar, want circulair bouwen doen we vooral samen.

Het eerste event was binnen 4 dagen volgeboekt! Er zijn omwille van de locatie slechts 150 plaatsen beschikbaar, dus wilt u dit jaar inzetten op innovatie meld u dan snel aan!

[ Aanmelden voor het event op 6 maart ]